Yangın Söndürme Tesisatı Çözümleri

Yangın Söndürme Tesisatı Çözümleri

Yangın Söndürme Tesisatı Çözümleri; Yangın türlerine göre müdahale yöntemleri farklılık gösterir. Hatta Yangın söndürme tesisatı türleri de farklı yangın türleri gözetilerek tasarlanırlar Sonuç olarak en etkili yöntem, yangının çıkmasını önlenmesidir. Özellikle ülkemizde elektrik  tesisatlarından kaynaklık çıkan yangınlar oldukça fazladır. Özellikle son çıkan teknolojileri de takip ederek, kaliteli ve uzun ömürlü yangın söndürme tesisatı uygulamalarını hayata geçiriyoruz.

Yangın Söndürme Tesisatı Çözümleri

Yangın söndürme tesisatı uygulamalarımız:

Gazlı yangın söndürme sistemleri

Özelikle Oksijen olmazsa ateş de olmaz. Ancak yangını söndürmenin etkili yöntemlerinden bir tanesi de ateşi boğmaktır. Bu yüzden bu iş için, gazlı yangın söndürme sistemleri kullanılır. Bu sistemler oksijen ile yangının bağını keser ve böylelikle söndürme işlemini gerçekleştirmiş olur.

Sistem, aşağıdaki özelliklere sahip FM200 adlı bir gaz türü kullanır: İletken değildir, temiz  ve renksizdir, çevreyi kirletmez.

Bilindiği üzere kimyasal bazlı yangınlarda su kullanılmaz suyun ayrıca elektriği iletme özelliği vardır ve bazı durumlarda yangının daha da yayılmasına neden olur.

Gazlı yangın söndürme sistemleri:

  • Bilgi işlem ve santral odaları gibi alanlarda
  • Arşiv odaları gibi yanmaya müsait malzemelerin yoğun olduğu mekanlarda
  • Müze ve sanat galerilerinde
  • İlaç tesisleri ve hastanelerde
  • Kabloların yoğun olduğu telekomünikasyon tesislerinde
  • Elektrik odalarında ve panoların yoğun bulunduğu alanlarda ve
  • Laboratuvarlarda

Su bazlı yangın söndürme sistemleri

İlk olarak yanan maddeleri soğutma yöntemi prensibi ile çalışırlar. Özellikle birçok ofis ve fabrika gibi alanlarda otomatik olarak devreye giren su bazlı yangın söndürme sistemleri kullanılır.

Özellikle Sprink sistemleri, bu tür sistemlere en güzel örneğidir. Hatta yağmurlama prensibi ile çalışırlar Nozul adı verilen boşaltma ekipmanları, tavan bölmelerine belirli aralıklarla yerleştirilip, Bu aralıklar, yapılan bazı hesaplar sonucunda belirlenir. Ayrıca toplam su debisi ve kullanılan boruların çapı da yapılacak olan hesaplar sonucunda belirlenir.

Sprink sistemi; su tankı, tesisat boruları, sıcaklık ayarlı sprinkler ve basınç pompası gibi bileşenlerden oluşur.

Nozulların içerisinde belirli bir sıcaklıkta patlayan ve oldukça zehirli olan cıva maddesi bulunur Yüksek sıcaklıklarda genleşerek içinde bulunduğu cam tüplerini patlatan cıva maddesinin ardından, belirli bir basınçla bekleyen su serbest kalır.

Alışveriş merkezleri, ofisler, rezidans ve müstakil konutlar, geniş bir alana sahip olan  fabrikalar, kütüphaneler, otopark alanları gibi alanlarda kullanılırlar.

Hidrant sistemleri ve yağın dolapları

Yangın hidrant sistemleri, en az 1900 litre su debisi olacak şekilde tasarlanırlar. Yapılardan en az 15 metre uzaklıkta olacak şekilde konumlandırılırlar. Dar sokaklarda yangın hidrantı konumlandırılamaz. Nedeni ise yeterli miktarda mesafenin olmamasıdır.

Yangın dolapları ise binaların içlerinde, ofislerde yangın merdivenine yakın bir konumda ve fabrikalarda giriş kapılarına yakın yerlerde yerleştirilirler Fakat yangın anında, bireylerin yangına müdahalesi için yapılmışlardır ve de İtfaiye ekipleri gelene kadar, yangına müdahaleyi kolaylaştırırlar.

Düzenli olarak itfaiye personeli, işyerlerine ve fabrika gibi alanlara gelerek, yangın eğitimi verirler.

Yangın dolaplarının kullanıldığı alanlar:

  • Yüksek katlı binalar
  • 1000 metrekareden büyük kapalı alanlar
  • 600 metrekareden büyük olan otopark alanları
  • 350 Kw’nın üzerinde olan kazan daireleri

Gibi alanlardır.

Köpüklü söndürme sistemleri

Bu tür sistemler yanıcı ve parlayıcı özellikte bulunan maddelerin yoğun olarak kullanıldığı imalathaneler ve fabrikalarda tasarlanırlar.

Köpüklü söndürme sistemleri:

  • Boya, tiner ve buna benzer kimyasalları üreten imalathanelerde
  • Uçak hangarlarında
  • LNG bazlı gazların üretildiği fabrikalarda
  • Depo ve liman gibi alanlarda

Kullanılırlar.

Daha Kolay Mekanik Çözümler İçin Yardıma mı ihtiyacınız var? Biz Uzmanız!